AI en snelheid
Wie aan Bambu Lab denkt aan snelheid. Met de X1 Carbon heeft Bambu Lab zijn reputatie met snelle en betrouwbare 3D-printers bevestigd. Het is ook niet voor niks dat de printer een TIME ‘Best Inventions of 2022' Award heeft gewonnen. En op Kickstarter haalde ze $7 miljoen op, één van de succesvolste hardware Kickstarters ooit.
Innovatief met AI
Die TIME ‘Best Inventions of 2022' Award hebben ze gewonnen door het gebruik van AI in de 3D-printer. Er wordt AI gebruikt om zo vroeg mogelijk spaghetti fouten te detecteren zodat de printer vroeg stopt.
Een nieuwe standaard voor 3D-printers
De X1 Carbon heeft zelfs mensen buiten de industrie laten zien hoe snel 3D-printers tegenwoordig kunnen zijn. En door de relatief goedkope prijs is de printer niet alleen betaalbaar voor bedrijven maar ook voor gepassioneerden die een high-end printer willen. Zo heeft Bambu Lab een nieuwe standaard neergezet, die veel grotere merken al snel wilden overnemen.
Hoewel de printer dus een soort Lamborghini is in de 3D-print industrie, is het niet de snelste. In een benchmark van Tom's Hardware in februari 2024 staat hij namelijk op plek 3. Een bronzen medaille kan er zeker ook mee door. De X1 Carbon is bekender om zijn snelheid-kwaliteit ratio dan concurrerende printers.
Snelheid vs. kwaliteit
Een 3D-printer die snel kan is een plus, maar als de kwaliteit van de print er onder lijdt is het nutteloos. Het gaat dus om balans. Bambu Lab heeft dit onder de knie. De X1 Carbon een Dual Auto Bed Leveling. Dit is een geavanceerd systeem dat de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het printproces verbeterd. Dit doet hij met Lidar en analoge krachtsensoren.
De Lidar sensoren worden gebruikt om afstanden te meten. De krachtsensoren gebruiken deze data om drukveranderingen te detecteren. De combinatie van deze twee systemen zorgt voor redundantie bij bednivellering. In niet vaktaal betekent dit dat de sensoren er voor zorgen dat de 3D-printer accuraat ziet of er een fout optreedt en dit kan voorkomen wanneer mogelijk.
Het krachtige AMS-systeem met veel voordelen
Je haalt het meeste uit de X1 Carbon als je de bijbehorende AMS (Automatich Material System) erbij koopt. Je kunt hier tot 4 filament rollen in kwijt. En als 4 niet genoeg is, kun je nog 3 AMS-systemen aansluiten om zo de max. tot 16 te krijgen.
Het AMS-systeem maakt prints met verschillende kleuren veel gemakkelijker doordat er veel automatisch voor je wordt gedaan. Als je filament rollen van Bambu Lab zelf gebruikt krijg je er een paar voordelen bij. Deze rollen hebben namelijk RFID technologie. Hierdoor herkent de printer automatisch welk materiaal en kleur je in de printer hebt gedaan. Je kunt ook makkelijk zien exact hoeveel filament je nog over hebt en geeft een melding wanneer het laag is.
Als je een ander merk gebruikt dan moet je via het interface op het scherm aangeven welk filament en kleur je erin hebt gedaan.
Het systeem ondersteund geen TPU
Dit komt doordat het te zacht en strekbaar is. Je kunt wel 3D-printen met TPU, maar je kan het niet doen via het AMS. Je kunt de TPU rol aan de achterkant van de printer aan de filamentspool installeren.
Je kunt je AMS synchroniseren met de slicer
Als je de filament rollen hebt geplaatst en de gegevens hebt ingevuld (of Bambu Lab herkent ze automatisch) dan kun je in de Bambu Lab slicer je AMS synchroniseren. Dit scheelt je weer extra werk.
Conclusie
De Bambu Lab X1 Carbon is een innovatieve 3D-printer met een ongelofelijke snelheid zonder dat de kwaliteit hieronder lijdt. Ook heeft hij de laatste nieuwe snufjes en automatiseringen. Met een makkelijk te gebruiken interface, app en slicer is het een goede 3D-printer voor particulieren die een high-end printer willen en voor bedrijven die zich serieus willen bezighouden met 3D-printen.