< Naar Kennisbank

ABS Filament: Alles wat je moet weten

ABS is één van de meest gekozen filamenten. Maar wat maakt dit filament een goede keuze?

Wat is ABS filament?

ABS is een soort thermoplastic, op oliebasis. Het wordt zacht als je het verwarmt. ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene, maar in normaal Nederlands zeggen we liever ABS. Het wordt geprint op een temperatuur tussen de 220°C en 260°C. Doordat ABS erg sterk, licht flexibel en goed bestand is tegen hitte zijn de toepassingsmogelijkheden erg breed.

Wat zijn de voordelen van ABS?

Sterk en duurzaam

ABS staat bekend om zijn goede sterkte en duurzaamheid. Het is een goede keuze voor functionele prototypes en onderdelen die bestand moeten zijn tegen dagelijks gebruik en slijtage.

Hittebestendig tot ongeveer 90°C

ABS begint te vervormen of verzachten bij temperaturen tussen de 90°C en 105°C. Hierdoor is het geschikt voor toepassingen waarbij hitte een factor is.

Bestand tegen chemicaliën

ABS is bestand tegen veel chemische stoffen waardoor het geschikt is voor toepassingen in een industriële omgeving.

ABS is bestand tegen:

  • Water (bij korte blootstelling)
  • Zeep
  • Alifatische koolwaterstoffen (bijv. benzine, diesel)
  • Minerale oliën
  • Alkalische oplossingen (bijv. ammoniak)

ABS is gevoelig voor:

  • Aromatische koolwaterstoffen (bijv. tolueen, xyleen)
  • Chlorinated koolwaterstoffen (bijv. dichloormethaan, trichloorethyleen)
  • Esters (bijv. aceton, methyl ethyl keton)
  • Ketonen (bijv. aceton, MEK)
  • Acetaten (bijv. ethylacetaat, methylacetaat)

Bewerkbaarheid

Je kunt ABS na het printen prima bewerken. Denk aan schuren, boren, zagen en verven. Dit zorgt voor extra flexibiliteit voor het aanpassen van het eindproduct.

Breed inzetbaar

Door de combinatie van sterkte, hittebestendigheid en chemische bestendigheid, is ABS toe te passen voor veel toepassingen. Denk aan elektronica behuizingen, huishoudelijke apparaten en mechanische onderdelen.

Wat zijn de nadelen van ABS?

Minder milieuvriendelijk dan PLA

ABS is afgeleid van aardolie. Hierdoor is het in tegenstelling tot PLA minder milieuvriendelijk. PLA is namelijk gemaakt van hernieuwbare plantaardige bronnen zoals suikerriet en maïs.

Niet bestand tegen UV-straling

ABS is gevoelig voor degradatie door UV-straling van de zon. Bij langdurige blootstelling leidt tot tot verkleuring, brosheid en degradatie. Hierdoor verlies je ook de voordelen van het filament zoals de sterkte.

ABS vs. andere 3D-print materialen

ABS vs. PLA

Waar PLA biologisch afbreekbaar is en gemaakt is van plantaardige bronnen is ABS afgeleid van aardolie, een niet hernieuwbare bron.

ABS is over het algemeen sterker en duurzamer dan PLA. Het is ook bestand tegen hogere temperaturen dan PLA. Dit maakt ABS een betere keuze voor functionele onderdelen.

ABS vs. PETG

PETG is gemaakt van thermoplastisch polyester, dit is een polymeer dat is afgeleid van aardolie of hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel. Afhankelijk van welke de producent kiest.

PETG heeft minder krimp dan ABS waardoor het makkelijker print zonder een verwarmd printbed. Het heeft ook een betere laaghechting en minder kans op delaminatie (het uit elkaar vallen de samenhang van de print).

ABS is over het algemeen sterker en duurzamer dan PETG, maar PETG heeft dan weer betere slagvastheid. Als je kijkt naar temperatuurbestendigheid dan wint ABS en als je kijkt naar chemische bestendigheid dan is ABS de winnaar.

ABS vs. ASA

ASA is beter bestand tegen UV-straling, hitte en weersinvloeden dan ABS. In tegenstelling tot ABS, zal ASA niet snel verkleuren of broos worden door zonlicht en andere weersomstandigheden. Bovendien is ASA beter bestand tegen chemicaliën zoals zuren en basen dan ABS.

Hoewel ABS enige weerstand biedt tegen deze factoren, is het minder effectief dan ASA. De mechanische eigenschappen van beide filamenten zijn vergelijkbaar.

Een ander voordeel van ASA is dat het minder neigt tot krimp en warping dan ABS. ABS vereist bovendien een hogere printtemperatuur en een goed geventileerde ruimte vanwege de dampen die tijdens het printen vrijkomen. Dit maakt ASA een betere keuze wat betreft printbaarheid.

Qua afwerking levert ASA na het printen mooiere resultaten op dan ABS. Hoewel ABS ook gladde oppervlakken kan creëren, zijn deze meestal niet zo fraai als die van ASA.

ASA lijkt dus een uitstekende keuze in vergelijking met ABS, toch? Helaas is de prijs van ASA doorgaans iets hoger dan die van ABS.

Waar is ABS geschikt voor?

ABS wordt vaak bekeken als het alternatief voor PLA. ABS is dan ook een goede filament keuze voor functionele onderdelen, engineering toepassingen, onderdelen die bestand moeten zijn tegen hoge temperaturen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen ABS en PLA?

ABS is over het algemeen sterker en taai, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar duurzaamheid en slagvastheid vereist zijn. PLA is iets minder sterk, maar het is flexibeler en zal minder snel breken bij buigen.

Kan ABS buiten worden gebruikt?

ABS heeft de neiging om te degraderen bij langdurig buitengebruik. Dit kan leiden tot brosheid en verkleuring van het materiaal.

Kan ABS worden nabewerkt?

Ja, ABS is goed geschikt voor nabewerking.

Wat zijn goede alternatieven van ABS?

PLA en PETG zijn goede alternatieven van ABS.

Wil je iets laten printen in ABS? Gebruik dan onze 3D-print service.

Jouw 3D-printpartner voor topkwaliteit binnen budget