Wat is een STEP-bestand?
STEP is een populair bestandstype binnen de wereld van 3D-printen en CAD. STEP staat voor "Standard for the Exchange of Product Data" en staat ook wel bekend als ISO 10303. Het is mid-80's ontwikkeld door de technische commissie van ISO voor automatiseringssystemen en -integratie. Het doel van STEP was om de compatibiliteit van bestanden te verbeteren binnen de wereld van CAD-software. STEP-bestanden eindigen in .step of .stp.
De eigenschappen van STEP-bestanden
Het STEP-bestandstype staat er om bekend dat het veel data opslaat. Een STEP-bestand bevat het complete model van een bestand. In tegenstelling tot bijvoorbeeld STL, dat alleen de basisgeometrieën van het bestand bevat. Daardoor zijn STL-bestanden niet te bewerken en STEP-bestanden wel.
STEP-bestanden kunnen ook de kleuren en maten opslaan. Hierdoor kun je makkelijk van CAD-software wisselen zonder problemen.
Bij veel data komt ook een grotere bestandsgrote. Waar STL bekend staat om zijn kleine bestandgroottes is dit bij STEP het tegenovergestelde. Een bestand kan snel tiental MB's zijn, bij STL-bestanden is dit ongebruikelijk.
De eigenschappen van STEP-bestanden in een notendop:
- STEP-bestanden zijn cross-applicatie en platform bewerkbaar.
- Het slaat het complete model op en niet alleen de basisgeometrie.
- Het bevat een hoog niveau van details.
- Het slaat kleuren op.
- Het slaat maten op.
STEP vs. STL
De twee populairste bestandstypes hebben we eerder al tegenover elkaar gezet. Dat lees je hier.
STEP vs. OBJ
OBJ is ook een bekend bestandstype dat niet alleen gebruikt wordt binnen de wereld van 3D-printen en CAD. Het kan namelijk ook worden gebruikt voor grafische ontwerpen en animaties. OBJ-bestanden zijn net als STL-bestanden makkelijk te maken en kunnen bij veel programma's en platformen worden gebruikt.
STEP-bestanden bevatten wel meer details dan OBJ-bestanden. Dit verschil in details is wel minimaal. OBJ-bestanden bevatten meer dan basisgeometrieën maar niet het complete model zoals STEP dat doet.
OBJ-bestanden zijn vooral populair bij het printen van prints met meerdere kleuren. Dit omdat OBJ-bestanden de textuur en kleuren bevatten. Maar het nadeel is dan weer dat niet alle OBJ-bestanden 3D-printbaar zijn.
STEP vs. 3MF
3MF is ook een populair bestandstype voor 3D-printen en CAD. Het is een soort mix van STEP en STL. 3MF-bestanden bewaren de kleuren en texturen, maar maken net als STL-bestanden een basisgeometrie van het ontwerp. Dit pakt niet evenveel details als STEP doet.
Je zou kunnen zeggen dat 3MF beter is voor 3D-printen, omdat de bestanden relatief klein zijn en het slicer instellingen zoals laaghoogte kan bevatten. Maar omdat 3FM niet zo populair is als STEP en STL is de ondersteuning bij populaire programma's nog niet geweldig.