< Naar Kennisbank

ASA Filament: Alles wat je moet weten

ASA filament is dat chemisch vergelijkbaar is met het bekende ABS.

Wat is ASA filament?

ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate) is een veelzijdig en duurzaam printmateriaal dat steeds populairder wordt bij 3D-printen. Het is een alternatief voor ABS en is daar goed mee te vergelijken. Hieronder geven we je de voor- en nadelen van het filament.

Wat zijn de voordelen van ASA?

Uitstekende weersbestendigheid

ASA is ontwikkeld als een alternatief voor ABS met betere weersbestendigheid. Het is bestand tegen UV-straling, regen en extreme temperaturen zonder te verkleuren of degraderen. Het is dus ideaal voor toepassingen buiten.

Sterk en duurzaam

ASA heeft een hoge slagvastheid en treksterkte vergeleken met ABS. Het is daarom een goede keuze voor functionele onderdelen die mechanische belasting moeten weerstaan. Denk aan gereedschapshouders en machineonderdelen.

Minder warping en krimp dan ABS

ASA heeft een lagere krimp en minder neiging tot warping vergeleken met ABS. Dit verkleint het risico op mislukte prints en het printen van grotere objecten is makkelijker.

Mooie gladde en esthetisch afwerking

ASA print onderdelen met een glad oppervlakte en minimale zichtbare lagen, hierdoor krijg je glad en esthetisch eindproduct. Dit is goed voor toepassingen waarbij het uiterlijk een prioriteit is zoals bij consumentenproducten en goederen.

Wat zijn de nadelen van ASA?

Moeilijker te printen

Als je ASA wil printen heb je hoge printtemperaturen nodig (240-260°C) en een verwarmd bed van 90-110°C. Dit kan een gedoe zijn met sommige 3D-printers. Idealiter is het een gesloten printer zodat temperatuurverschillen zoveel mogelijk kunnen worden beperkt.

Niet goedkoop

Het is nog niet zo duur als nylon, maar het is ook niet goedkoop vergeleken met ABS en PLA. Dit kan een factor zijn voor particulieren of bedrijven met een beperkt budget.

Minder kleurkeuze

Basiskleuren zijn er wel. Maar vergeleken met PLA en ABS merk je wel dat er minder kleuren zijn. Dit kan je wensen wel beperken.

Toepassingen van ASA

ASA kent veel mogelijke toepassingen. Het is een goede keuze voor onder andere:

  • Buitentoepassingen; denk aan tuindecoraties, maar ook andere weerbestendige prints.
  • Functionele onderdelen; toepassingen in mechanische en industriële contexten.
  • Prototyping; voor de mooie gladde esthetische afwerking, om het ontwerp te valideren of testonderdelen.

ASA vs. andere filamenten

ASA vs. ABS

ASA is beter bestand tegen UV-straling, hitte en weersinvloeden dan ABS. Het zal in tegenstelling dan ABS niet snel verkleuren of broos worden door zonlicht en andere weersomstandigheden. Ook is ASA beter bestand tegen chemicalën zoals zuren en basen dan ABS.

ABS kan er ook wel goed tegen, maar minder dan ASA. De mechanische eigenschappen tussen de filamenten zijn vergelijkbaar.

Nog een pluspunt voor ASA, het heeft minder neiging tot krimp en warping dan ABS. ABS heeft bovendien ook een hogere printtemperatuur nodig en een goed geventileerde ruimte vanwege de dampen die vrijkomen tijdens het printen. Dit maakt ASA dus een beter keuze qua printbaarheid.

Als we het dan toch over printen hebben, de afwerking van ASA na het printen is mooier dan die van ABS. ABS kan ook gladde oppervlakten maken, maar dit is niet zo mooi als die van ASA.

ASA klinkt zo vrij goed vergeleken met ABS toch? De prijs is dan weer niet in je voordeel, het is meestal net iets duurder dan ABS.

ASA vs. PLA

Hoe staat het meest gebruikte filament tegen ASA? Nou, niet zo geweldig. Maar daar betaal je dan ook voor bij ASA. PLA is minder bestand tegen UV-straling en weersinvloeden dan ASA. Waar ASA niet verkleurt, doet PLA dit dus wel.

De mechanische eigenschappen van ASA zijn beter dan PLA en de chemische bestandheid ook. De printbaarheid van ASA is beter omdat het minder tot warping en krimp neigt.

Waar PLA wel beter op scoort? Milieuvriendelijkheid, PLA is wel biologisch afbreekbaar in tegenstelling tot ASA. Qua afwerking staan ze ongeveer gelijk. En last but not last, prijs. PLA is goedkoper dan ASA.

ASA vs. PETG

PETG is redelijk goed bestand tegen UV-straling en vocht, maar niet zo goed als ASA. Op de lange duur kan het bij PETG tot degradatie leiden. Als we kijken naar chemische bestendigheid dan staan ze ongeveer gelijk.

PETG is relatief eenvoudig te printen en heeft een lagere kans op warping en krimp dan ASA. Als je gladde oppervlaktes print dan zijn deze bij PETG ook zeer glad. Deze zijn lichtglanzend en vaak helderder dan ASA. En tijdens het printen produceert PETG minder schadelijke dampen dan ASA. Een puntje veiligheid voor PETG.

Kortom, ASA is de beter keuze voor buitentoepassingen en projecten die hoge mechanische en chemische bestendigheid nodig hebben. PETG is veelzijdiger, gemakkelijker te printen en heeft een goed balans tussen sterkte, flexibiliteit en chemische bestendigheid.

Veelgestelde vragen over ASA-filament

Wat zijn de voordelen van ASA ten opzichte van andere filamenten?

ASA heeft superieure weers- en UV-bestendigheid. De mechanische eigenschappen zijn erg goed en de chemische bestendigheid is ook top. Het is een perfect filament voor buitentoepassingen en functionele onderdelen.

Wat is ASA-filament?

ASA (Acrylonitril Styreen Acrylate) is een 3D-printmateriaal dat bekend staat om zijn uitstekende weerbestendigheid, UV-bestendigheid, en mechanische eigenschappen.

Wat zijn de nadelen van ASA?

ASA is relatief moeilijk te printen vanwege de hoge temperatuurvereisten en de emissie van schadelijke dampen. Het is duurder dan PLA, PETG en ABS en de kleuropties zijn beperkt.

Kan ASA-filament gerecycled worden?

ASA is een thermoplatisch materiaal en is theoretisch recyclebaar. Maar het proces is vaak niet eenvoudig beschikbaar voor consumenten. De lokale mogelijkheden kunnen dus variëren.

Wil je iets laten printen in ASA? Gebruik dan onze 3D-print service.

Jouw 3D-printpartner voor topkwaliteit binnen budget