Wat is PETG?
PETG is een 3D-printmateriaal, afgeleid van PET, dat bekend is van de frisdrankflessen. Door de toevoeging van glycol heeft PETG een betere eigenschappen zoals verhoogde slagvastheid en minder brosheid dan PET.
PETG combineert de gemakkelijke printbaarheid van PLA met de sterkte en duurzaamheid van ABS. Dit maakt het een populair filament.
Wat zijn de voordelen van PETG?
PETG heeft een aantal sterke voordelen. Zo is PETG vergeleken met PLA en ABS het sterkste en meest flexibele filament (het is licht flexibel). Ook is het bestand tegen olie, vetten, chemicaliën en hitte. PETG heeft ook minimale warping. Dit betekent dat de hoeken of randen tijdens het afkoelen van de print minder omhoog krullen.
Uitstekende laaghechting
Door de goede laaghechting van PETG krijg je sterke en consistente prints met minimale vervorming of scheuren. Dit maakt PETG een betrouwbaar materiaal voor het printen van grote of complexe objecten.
Buigzaamheid
PETG is niet zo flexibel als TPU. Je buigt het niet even om. De lichte flexibiliteit van PETG zorgt ervoor dat de print niet snel vervormt. Dit maakt het een goede keuze voor prints die moeten kunnen tegen buigkrachten zoals scharnieren en veermechanismen.
Goede chemische weerstand
PETG is over het algemeen goed bestand tegen chemicaliën. Hierdoor is het goed geschikt voor toepassingen waarbij het in contact kan komen met verschillende soorten chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen en oplosmiddelen.
Hoge impactsterkte
PETG kan goed tegen impact. Zoals het laten vallen of druk op de print. PETG is namelijk sterker dan PLA en ABS en door de lichte buigzaamheid breekt het minder snel. Dit maakt PETG een duurzaam filament.
Wat zijn de nadelen van PETG?
Hoewel PETG een sterker en flexibel filament is dan PLA en ABS, heeft het minder stijfheid dan beide. Ook is PETG minder goed voor brugstructuren/steunpilaren, is het slijtgevoelig en het is zwaarden dan PLA door de hogere dichtheid. De kans op stringing is ook hoger dan bij PLA.
Gevoelig voor kromtrekken
Als de tijdens het printen de temperatuur van het printbed of de omgevingstemperatuur niet goed is, is PETG gevoelig voor kromtrekken. Door de juiste instellingen te gebruiken voorkom je kromtrekkingen.
Niet biologisch afbreekbaar
PETG is in tegenstelling van PLA niet afkomstig van natuurlijke bronnen. PETG is een petroleum gebaseerd plastic. Simpel gezegd, niet biologisch.
Minder bestand tegen oplosmiddelen
PETG heeft over het algemeen een goede chemische weerstand, maar is niet bestand tegen sommige oplosmiddelen zoals aceton. Deze mindere weerstand kan beperkend zijn voor toepassingen waarbij de print in contact komt met aggresieve chemicaliën.
PETG vs. andere filamenten
PETG vs. PLA
PETG is in tegenstelling tot PLA niet biologisch afbreekbaar. Het heeft over het algemeen wel een lagere impact op het milieu vergeleken met andere filamenten, maar niet zo laag als PLA.
Waar PLA vervormt of smelt bij 60-70 graden Celsius of hoger, is dit bij PETG ongeveer 80-90 graden. Ook is PETG beter bestand tegen chemicaliën en oplosmiddelen dan PLA. Dit maakt het een betere keuze voor functionele prints dan PLA.
PETG vs. ABS
PETG is gemaakt van thermoplastisch polyester, dit is een polymeer dat is afgeleid van aardolie of hernieuwbare bronnen zoals maïszetmeel. Afhankelijk van welke de producent kiest.
PETG heeft minder krimp dan ABS waardoor het makkelijker print zonder een verwarmd printbed. Het heeft ook een betere laaghechting en minder kans op delaminatie (het uit elkaar vallen de samenhang van de print).
ABS is over het algemeen sterker en duurzamer dan PETG, maar PETG heeft dan weer betere slagvastheid. Als je kijkt naar temperatuurbestendigheid dan wint ABS en als je kijkt naar chemische bestendigheid dan is ABS ook de winnaar.
PETG vs. ASA
PETG is redelijk goed bestand tegen UV-straling en vocht, maar niet zo goed als ASA. Op de lange duur kan het bij PETG tot degradatie leiden. Als we kijken naar chemische bestendigheid dan staan ze ongeveer gelijk.
PETG is relatief eenvoudig te printen en heeft een lagere kans op warping en krimp dan ASA. Als je gladde oppervlaktes print dan zijn deze bij PETG ook zeer glad. Deze zijn lichtglanzend en vaak helderder dan ASA. En tijdens het printen produceert PETG minder schadelijke dampen dan ASA. Een puntje veiligheid voor PETG.
Kortom, ASA is de beter keuze voor buitentoepassingen en projecten die hoge mechanische en chemische bestendigheid nodig hebben. is veelzijdiger, gemakkelijker te printen en heeft een goed balans tussen sterkte, flexibiliteit en chemische bestendigheid.
Toepassingen van PETG
Functionele onderdelen
Door de lichte buigzaamheid en sterkte van PETG is het een goede keuze voor functionele onderdelen. Je kunt denken aan tandwielen, klemmen en scharnieren.
Prototypes
PETG is een populaire keuze voor het snel en kosten effectief printen van prototypes. Dit door zijn goede printbaarheid en mechanische eigenschappen.
Levensmiddelentoepassingen
Hoewel niet elk PETG-filament geschikt is voorcontact met voedsel zijn er wel specifieke varianten die wel voedselveilig zijn. Het is wel belangrijk om dit goed te controleren. Met voedselveilig PETG kun je bijvoorbeeld keukengerei, bakvormen en verpakkingen printen.
Veelgestelde vragen over PETG
Wat is beter PLA of PETG?
Dit hangt af van je doeleindes. Om de keuze te maken kun je het best kijken naar milieuvriendelijkheid, sterkte, flexibiliteit en temperatuur bestendigheid.
Kan PETG tegen warmte?
Ja, over het algemeen kan PETG beter tegen warmte dan PLA, maar niet zo goed als ABS.
Is PETG bestand tegen UV?
Over het algemeen wel, maar dit kan verschillen per merk en formulering van PETG-filament.
Kan PETG tegen water?
Ja, over het algemeen wel, maar dit kan verschillen per merk en formulering van PETG-filament.
Kan PETG tegen benzine?
PETG is in het algemeen bestand tegen chemicaliën, maar dit kan verschillen per formulering van het PETG-filament.
Wil je iets laten printen in PETG? Gebruik dan onze 3D-print service.