< Naar Kennisbank

6 Tips voor Goedkopere 3D-Prints

Als je iets wil (laten) 3D-printen dan kom je er vanzelf achter dat dit best duur kan zijn. We geven je 6 tips om onnodige kosten te besparen.

Het begint bij je 3D-model

1. Maak je model hol, als het kan

Het hol maken van je model is een effectieve manier om materiaal en daarmee kosten te besparen. In plaats van een massief object, kun je delen van je model uithollen. Dit vermindert de hoeveelheid filament die nodig is en verkort de printtijd ook aanzienlijk. Zorg ervoor dat je voldoende structurele ondersteuning behoudt om de integriteit van het model te behouden.

2. Kies een goede muurdikte

Bij zowel een hol model als niet holle modellen speelt de muurdikte een belangrijke rol in de kosten. Te dikke muren gebruiken onnodig veel materiaal, terwijl te dunne muren niet sterk genoeg zijn. Het vinden van een goed balans is belangrijk. Experimenteer met verschillende muurdiktes om de optimale dikte te vinden die zowel stevig als kosteneffectief is. Een aanbevolen minimum dikte is 2 millimeter.

3. Probeer het de hoeveelheid nodige steunpilaren te minimaliseren

Steunpilaren zijn vaak nodig om complexe modellen te printen, maar hierdoor gebruik je wel meer materiaal en duurt het printen langer. Je hoort het al, dat kost je meer geld. Door je model zo te ontwerpen dat het minder of geen ondersteuning nodig heeft, kun je dit vermijden. Overweeg het gebruik van scherpe hoeken en hellingen om de noodzaak voor ondersteuningen te verminderen. Vermijd een overhang van 45 graden en hoger.

Overwegingen voor het printen

4. Je keuze voor printmateriaal heeft veel invloed

Het printmateriaal beïnvloed de uiteindelijke kwaliteit, duurzaamheid en daarmee ook de kosten van je project veel. Materialen zoals PLA, ABS en PETG hebben elk hun eigen voor- en nadelen. PLA is bijvoorbeeld gemakkelijk te printen en milieuvriendelijk, terwijl ABS sterker en hittebestendiger is. Kies het juiste materiaal op basis van jouw specifieke eisen en de omstandigheden van je project.

5. Een hoog infillpercentage is vaak niet nodig

In veel gevallen is een infill van 15% genoeg om een goede balans te hebben tussen stevigheid en materiaalgebruik. Dit houdt in dat slechts 15% van het binnenste van het object gevuld is. Voor de meeste prints is dit genoeg.

Denk na of je project extra stevigheid, flexibiliteit of andere eigenschappen nodig heeft die een hoger infillpercentage rechtvaardigen. Bijvoorbeeld, als je een mechanisch onderdeel print dat zware belastingen moet weerstaan, kan een hogere infill nodig zijn.

6. Hoe kleiner de laaghoogte, hoe duurder de print

De laaghoogte heeft een directe invloed op de printkosten. Hoe kleiner de laaghoogte, hoe meer lagen er nodig zijn om het model te voltooien en dus hoe langer het duurt om te printen. Dit betekent dat je meer materiaal gebruikt en dus hogere kosten hebt.

Bovendien, hoe fijner de laaghoogte, hoe meer detail en precisie er in het geprinte object wordt bereikt. Hoewel dit resulteert in een hogere kwaliteit van het eindproduct, moet je ook rekening houden met de langere productietijd en de verhoogde slijtage van de printer.

Overweeg of een zeer fijne laaghoogte echt noodzakelijk is voor je project, of dat een iets grovere laaghoogte ook voldoende resultaat geeft zonder extra kosten. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de gewenste kwaliteit en de kosten die je bereid bent te maken. Soms kan een iets minder gedetailleerde print nog steeds zeer functioneel en esthetisch bevredigend zijn, terwijl je tegelijkertijd tijd en geld bespaart.

Samengevat

  • Maak je model hol: Bespaar materiaal en verkort de printtijd door je model uit te hollen, terwijl je voldoende structurele ondersteuning behoudt.
  • Kies een goede muurdikte: Vind een balans in muurdikte om onnodig materiaalverbruik te vermijden en voldoende stevigheid te behouden. Een minimum van 2 millimeter wordt aanbevolen.
  • Minimaliseer steunpilaren: Ontwerp je model zo dat het minder of geen ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld door scherpe hoeken en hellingen te gebruiken en overhangen van 45 graden of hoger te vermijden.
  • Kies het juiste printmateriaal: Selecteer het materiaal (PLA, ABS, PETG) op basis van de specifieke eisen en omstandigheden van je project.
  • Gebruik een laag infillpercentage: Een infill van 15% is vaak voldoende om een goede balans te bereiken tussen stevigheid en materiaalgebruik.
  • Optimaliseer laaghoogte: Beslis of een zeer fijne laaghoogte echt noodzakelijk is voor je project. Grovere laaghoogtes besparen tijd en kosten, terwijl ze nog steeds functioneel en esthetisch bevredigend kunnen zijn.

Wil je iets laten printen? Gebruik dan onze 3D-print service.

Jouw 3D-printpartner voor topkwaliteit binnen budget