< Naar Kennisbank

3D-printers Uitgelegd: Het Printbed

Alles wat je moet weten over 3D-Printbedden.

Wat is een 3D-Printbed?

Het platform of oppervlakte waar een 3D-printer op print noem je ook wel het printbed. Dit simpele ding is een erg belangrijk onderdeel als je prints van hoge kwaliteit wilt. De juiste printbed en de juiste instellingen zijn de basis van een print die goed lukt.

Hoe werkt een 3D-Printbed?

Voordat je de 3D printer aanzet is het belangrijk dat de printplaat schoon is. Zo weet je zeker dat de onderkant van de print goed lukt. Daarna wordt, als het nodig is, het printbed verwarmd. Dit is vrijwel altijd nodig. Het wordt ook wel heated printbed genoemd en is vrijwel atlijd nodig.

Printmaterialen zoals ABS, PLA en PETG hebben een verwarmt printbed nodig. Ze hechten zich dan beter aan het printbed waardoor de stabiliteit gedurende het printen beter is en het eindproduct er dus beter uitziet.

Je kunt een printbed ook niet verwarmen. Dit bespaart kosten en ze zijn eenvoudiger in gebruik omdat je geen temperaturen hoeft in te stellen. Ook hoef je niet te wachten op opwarmtijden.

Een verwarmd printbed is niet altijd nodig, maar het is vaak wel handig om te hebben.

Verschillende type printbedden

De meest populaire printbedden zijn gemaakt van glas of aluminium. Je hebt ook flexibele printbedden.

PEI printbedden

Dit is het meest populaire en gebruikte type printbed. Het staat bekend om zijn uitstekende hechteigenschappen voor bij veel printmaterialen zoals PLA, ABS, PETG en meer. Door de goede hechting is de kans op loslaten tijdens het printen minder.

PEI printbedden zijn ook bestand tegen hoge temperaturen. Dit is ideaal voor ABS en ander technische polymeren. Als je print klaar is dan zijn PEI printbedden ook gemakkelijk schoon te maken met eenvoudige reinigingsmethoden zoals afvegen met isopropyalcohol. Hiernaast is het ook een duurzaam en type printbed, ze zijn goed bestand tegen slijtage bij regelmatig gebruik.

Dan de nadelen, want die zijn er ook. Hoewel PEI printbedden goed hechten, doen ze dit minder bij TPU. Hiervoor kan extra voorbereiding nodig zijn. Ook is de voorverwarmtijd van het printbed langer dan bij andere types. Dit door hun thermische weerstand.

Aluminium printbedden

Aluminium printbedden staan bekend om hun goede warmtebegeleiding. Ze kunnen snel opwarmen en een gelijkematige temperatuur behouden tijdens het printen. Dit is goed voor materialen zoals ABS en PETG.

Doordat aluminium een stevig materiaal is, is het beter bestand tegen slijtage en vervorming bij regelmatig gebruik. Het kan grote prints en zware objecten ondersteunen en is compatibel met meerdere printmaterialen zoals PLA, ABS, PETG en meer.

Één van de nadelen van aluminium printbedden is dat sommige printmaterialen zoals ABS moeite kunnen hebben om goed aan te hechten aan een onverwarmd printbed. En omdat aluminium relatief zacht is vergeleken met andere type printbedden is de kans op krassen wat groter. En als kers op de taart zijn ze vaak ook wat duurder dan printbedden gemaakt van glas of kunststof.

Glazen printbedden

Glazen printbedden hebben een uitstekende vlakheid. Dit is super voor nauwkeurige en consistente prints. Het zorgt voor een gelijkmatige hechting en minimaliseert de kans op printfouten.

De printbedden kunnen tegen hoge temperaturen waardoor je ze goed kunt gebruiken voor printmaterialen zoals ABS en PETG. Net als PEI printbedden zijn ze eenvoudig schoon te maken met isopropyalcohol.

Een logisch nadeel is wel de kwetsbaarheid. Denk aan breuken of barsten door verkeerd gebruik. Je kunt hiervoor een bescherm oppervlakte gebruiken, zoals verwijderebare BuildTak of PEI-film.

Als je het glazen printbed niet wil voorverwarmen dan kunnen materialen zoals ABS moeite hebben met het aanhechten en is de kans op printfouten dus groter.

Belangrijke onderdelen van het printbed

Nu je weet hoe het printbed werkt is het tijd om te kijken naar belangrijke onderdelen.

1. Verwarming

Je hebt intussen wel door dat dit dus goud is. Een optimaal verwarmt printbed is essentieel voor een print van kwaliteit. Hoe warm het printbed moet zijn is bij ieder filament anders.

2. Printbedmaterialen

Van glas tot magnetische oppervlakken, er zijn verschillende materialen die als printbed worden gebruikt. Elk heeft zijn eigen kenmerken, zoals gelijkmatige warmteverdeling of de flexibiliteit om prints gemakkelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat je de print eventuele schade aanricht.

3. Auto Bed Leveling

Auto Bed Leveling (ABL) zorgt er voor dat nozzle overal exact dezelfde afstand heeft van het printbed. Dit is essentieel voor een print van hoge kwaliteit en het scheelt afstel werk.

Jouw 3D-printpartner voor topkwaliteit binnen budget