< Naar Kennisbank

STEP vs. STL voor 3D-printen

Je hebt iets gemodelleerd in CAD-software en nu wil je het exporteren om het te 3D-printen. Welke bestandsformaat moet je dan kiezen? De meest gebruikte zijn .stp en .stl. Na dit artikel weet jij welke je moet hebben.

Wat is het STEP-formaat?

STEP, ook wel bekend als ISO 10303, staat voor "Standard for the Exchange of Product model data". Het is ontwikkeld om de compatibiliteit van bestanden tussen CAD-software te verbeteren, zodat ontwerpen makkelijker gedeeld en aangepast kunnen worden. Door het STEP-formaat zijn bestanden dus platformonafhankelijk.

Het heeft een hoog nauwkeurigheidsniveau, vooral in vergelijking met STL-bestanden. Een STEP-bestand bewaart veel meer informatie dan alleen de basisgeometrieën. Het bewaart het hele ontwerp met grote precisie en kan ook kleur- en materiaalinformatie opslaan.. En tijdens het 3D-printen zie je vaak dat de prints van hogere resolutie zijn, met mooiere rondingen.

Voordelen van het STEP-formaat

  • Hoge nauwkeurigheid: Heeft een hoge mate van precisie in ontwerpdetails.
  • Rijke data: Bevat meer informatie dan alleen basisgeometrieën, zoals kleur en materiaal.
  • Platformonafhankelijk: Kan worden gebruikt tussen verschillende CAD-softwareprogramma's.

Nadelen van het STEP-formaat

  • Bestandsgrootte: Grotere bestandsgrote vergeleken met met STL.
  • Complexiteit: Het bevat veel data die niet altijd nodig is voor eenvoudige projecten.

Wat is het STL-formaat?

Het STL-bestandsformaat is het meest gebruikte bestandsformaat voor 3D-printen. Dit komt door de eenvoud en brede compatibiliteit met 3D-print software. STL slaat bestanden op als een verzameling van driehoeken, een soort mesh van het model. Hierdoor zijn het relatief kleine bestanden vergeleken met STEP.

Definitie van STL

De definitie van STL staat raar genoeg niet helemaal vast. De meeste mensen vertellen je dat het staat voor STereoLithography. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat het staat voor Standard Triangle Language of Standard Tesselation Language.

Voordelen van het STL-formaat

  • Eenvoud: Gemakkelijk te gebruiken en breed geaccepteerd in de 3D-printcommunity.
  • Kleine bestanden: Door het gebruik van driehoekige meshes zijn de bestanden relatief klein.

Nadelen van het STL-formaat

  • Beperkte gegevens: Bevat minder gedetailleerde informatie dan STEP-bestanden.
  • Lagere resolutie: Kan leiden tot lagere resolutie prints, vooral bij complexe modellen.

Maak de juiste keuze

Wanneer kies je voor STEP?

Als je het zo hoort dan is het STEP-type de meest logische keuze. Het bevat veel meer data dan alleen basisgeometrieën. Ook merkt men vaak dat de resolutie van STEP beter is, wat resulteert in een hogere kwaliteit van de 3D-print. Daarom is STEP een uitstekende keuze voor technische en engineeringtoepassingen.

Wanneer kies je voor STL?

STL is een betere keuze voor snelle prototyping en eenvoudige projecten. Het is niet voor niks de norm geworden op platformen zoals Thingiverse en Printables. De eenvoud en kleine bestandsformaten zijn hier een dikke plus.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen STEP en STL?

STEP-bestanden hebben meer gedetailleerde informatie, zoals kleur en materiaal, en hebben een hogere nauwkeurigheid. STL-bestanden zijn eenvoudiger en kleiner, wat ze ideaal maakt voor op 3D-print platforms zoals Thingiverse, maar ook voor snelle prototyping.

Wat zijn de beste toepassingen voor STEP-bestanden?

STEP-bestanden zijn het beste voor complexe ontwerpen waar precisie en detail belangrijk zijn. Ze worden vaak gebruikt in professionele engineering, productie en industriële ontwerpomgevingen.

Zijn er kwaliteitsverschillen tussen STL- en STEP-bestanden bij 3D-printen?

Ja, STEP-bestanden kunnen resulteren in hogere kwaliteit prints omdat ze meer gedetailleerde informatie bevatten. STL-bestanden kunnen soms leiden tot lagere resolutie prints, vooral bij complexe modellen.

Welke software kan ik gebruiken om STEP- of STL-bestanden te bewerken?

Voor STEP-bestanden kunt u software zoals AutoCAD, SolidWorks, en Fusion 360 gebruiken. Voor STL-bestanden zijn programma's zoals Blender, MeshLab, en TinkerCAD geschikt.

Wil je een stl-bestand laten printen? Gebruik dan onze 3D-print service.

Jouw 3D-printpartner voor topkwaliteit binnen budget